0516 514363

Biosintrum

Het kloppend hart van de biobased economy in Ooststellingwerf; zo kopt de folder over het nieuw te bouwen kenniscentrum. Het gebouw bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen en is daarmee één van de meest duurzame en innovatie gebouwen van Europa.

Het uitgangspunt is om voor dit Biosintrum een keurmerk van BREAAM Outstanding te krijgen. Het gebouw met 1000m2 vloeroppervlak heeft een bijzondere Y-vorm met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw. Een vormgeving die optimaal gebruik maakt van het licht en de warme van de zon.

Samenwerking

Dit bijzondere project is een inspirerend proces van samenwerken tussen overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Een proces van zoeken, bestuderen en veelvuldig overleg dat heeft geleid tot expertise op het gebied van het biobased bouwen en een impuls voor de werkgelegenheid. Drie lokale bouwbedrijven hebben hun krachten gebundeld in het consortium Natuurlijk Bouwen. Inmiddels is het project opgeleverd. Bouwbedrijf Buiteveld is er trots op dit gebouw mee te hebben mogen ontwikkelen en het ook daadwerkelijk te hebben gebouwd.

Gebruikers

Naast de overheid zullen ook partijen uit het onderwijs (zowel MBO en HBO) en bedrijfsleven volop gebruik kunnen gaan maken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, de collegezaal, flexwerkplekken en het laboratorium. Daarnaast komt er een restaurant in het atrium, dat wordt bevoorraad door een eigen goente- en kruidentuin van 1.500m2.

Meer informatie over dit gebouw is o.a. te vinden op www.biosintrum.nl en via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=x8odgmc9mIo

Diverse vakbladen hebben interesse getoond en over het Biosintrum publicaties geplaatst:

Stedebouw&Architectuur: http://www.stedebouwarchitectuur.nl/artikel/150119/gewoon-doen.-dat-trekt-innovaties-aan

De Aannemer: https://www.aannemervak.nl/duurzaam-bouwen/biobased-bouwen-met-spijkerbroeken-en-olifantengras

Het Houtblad: https://www.houtblad.nl/Nieuws/Biosintrum_genomineerd_voor_Nederlandse_Bouwprijs-190111115100

Nieuwbouw ABS Keuter te Oosterwolde

Een stoer, praktisch bedrijfsgebouw op het industrieterrein Venekoten te Oosterwolde. Het autoschade bedrijf was uit zijn jasje gegroeid en paste qua bedrijfsvoering beter op een industrieterrein.

Met ruim 1100m2 werkplaats en 200m2 kantoor-/ algemene ruimtes en zijn diepblauwe kleur met oranje accenten op een nog redelijk leeg bedrijventerrein is dit een echte blikvanger.

Aan- en verbouw kantoren Bouwbedrijf Buiteveld BV

Ook ons eigen bedrijf/ kantoor groeide uit zijn jasje! En meestal was het te druk, maar in de crisisjaren een goed idee om uit te gaan breiden. We hadden werk en als de crisis voorbij zou zijn, waren wij klaar voor de toekomst.

Naast het verbouwen van de bestaande kantoren werd een maar liefst drie verdiepingen hoge aanbouw gerealiseerd met een trapportaal bestaande uit glas en staal. Ook in het interieur is veel gebruik gemaakt van glas om een helder, transparant beeld te creëren.

Bijzondere gevelsteen

Zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw buitengevel is opgetrokken uit een speciale steen. Het bestaat uit lagen dubbel waalformaat (10 cm hoog en 21cm breed) RRK bruin – groenkoper Engobe en dubbel waalformaat bruin Engobe stenen. Samen met het glazentrapportaal vormt het een spannend beeld op een vrij traditioneel bedrijventerrein.

Nieuw- en Verbouw boerderij tot crematorium en afscheidscentrum Andringastate te Marssum

Met uitzicht op de Friese landerijen, in de nabijheid van de snelweg Leeuwarden – Harlingen ligt Andringastate. De voormalige boerderij was aanvankelijk verbouwd tot boerderij.

Echter de nieuwe eigenaar heeft het tot een crematorium en afscheidscentrum ontwikkeld. Het crematorium met afscheidszaal is compleet nieuwgebouwd in een sobere, donkere kleur, passend bij de functie. De boerderij is verbouwd tot een warme ruimte voor koffie-/ borrelaccommodatie voor na de plechtigheid.

Intieme hooikap

Voor intieme bijeenkomsten is ook een ouderwets “smûk” ogende hooikap gebouwd. Hieronder maak je bijna deel uit van het omringende Friese landschap.

Nieuwbouw Spits BV te Oosterwolde

In 2012 is in record tijd dit prachtige, grote bedrijfsgebouw voor Spits ontwikkeld. Het gebouw heeft een oppervlakte van maar liefst 3400m2; kantoor-, verpakkings- en algemene ruimtes. SPITS BV is gespecialiseerd in het leveren van geautomatiseerd ingepakte geneesmiddelen aan apotheken.

Dit systeem ondersteunt apotheken in het zorg verlenen aan hun patiënten in zowel de thuissituatie als in een instelling.

Rustig straatbeeld

Het gebouw aan de Veengang past perfect in het voorgestelde straatbeeld. Naast het grijze staal heeft Spits de groene kleur in haar gevelbekleding. Andere nieuwbouw in de straat heeft een zelfde soort gevels maar dan met een blauw, geel of rode bij-kleur. Hierdoor is een prachtig rustig straatbeeld ontstaan; iets wat een unicum lijkt als men diverse industriegebieden bekijkt.

Verbouw boerderij tot Gezondheidscentrum te Techum Leeuwarden

De nieuwe wijk Techum in Leeuwarden is gebouwd als een soort dorp. Deze karakteristieke oude kop-hals-romp boerderij stond aanvankelijk in de weilanden onder de stad en is op zijn oorspronkelijke plek blijven staan om zo het dorpsgezicht van Techum te benadrukken.

Echter de boerderij functie was allang vervallen. Het voorhuis was al enigszins verbouwd, maar de boerderij is in opdracht van de Gemeente Leeuwarden door ons compleet verbouwd tot gezondheidscentrum voor de wijken Techum en Jabikswoude. Men vindt er van kinderopvang tot huisarts, van logopedie tot osteopathie, van kraamzorg tot apotheek; dit gebouw vervult een echte centrumfunctie.

Mooie details zijn de verticale raam partijen die op verschillende plaatsen het oranje dak speels onderbreken en zorgen voor ideale lichtinval in de diverse vertrekken.

Nieuwbouw kapschuur

Later is nog een volledig nieuwe kapschuur in oude stijl naast de boerderij gebouwd. Dit gebouw dient o.a. als stalling voor diverse materialen.

Nieuwbouw Gezondheidscentrum Overdiep te Groningen

Geheel in het teken van de hedendaagse trend is ook in het zuid-westen van Groningen een gezondheidscentrum gerealiseerd.

Meerdere disciplines binnen de gezondheidszorg hebben de handen in één geslagen om samen onder dak één dak te gaan. Niet alleen om de cliënt te dienen, maar ook om elkaar te helpen en te versterken.

Duurzame bouw

In het kader van duurzaamheid is dit centrum gebouwd op de oude fundering van een eerder afgebroken schoolgebouw.

Nieuwbouw Mondzorgcentrum te Leek

Aan de rand van Leek in een nieuwbouwwijk is op een royaal terrein deze praktijk voor tandheelkunde “De Hoven” gerealiseerd. Door het samengaan van twee bestaande praktijken was er behoefte aan een nieuw pand.

Bijzondere gevelbekleding

Door Turf Architecten uit Groningen is een karakteristiek gebouw ontworpen wat vooral opvalt door de bijzonder gevelbekleding. De gevel is volledig bekleed met grijze kunststof “leistenen”, waardoor een imposant uiterlijk is ontstaan. Verder opvallend zijn de ruime binnen- en buitenruimtes.

In de nieuwbouw kan men terecht voor van reguliere tandheelkunde tot orthodontie en van implantologie tot prothetiek.

Zorgboerderij Ko-Bus

In Zeijerveen (Assen) realiseren wij een nieuwe zorgboerderij voor opdrachtgever Ko-bus. Deze organisatie vangt kinderen en jongeren op met een beperking of een gedragsstoornis. Helaas is de locatie in Zeijerveen op 11 januari 2018 afgebrand. De nieuwe zorgboerderij is in bouwteam ontwikkeld en wordt medio 2019 in gebruik genomen.

Voor de plannen van de herbouw mochten wij als bouwteampartner aan tafel komen en hebben we vervolgens ook de opdracht tot uitvoering gegund gekregen. Inmiddels is de uitvoering in volle gang en het nieuwe pand zal ca mei 2019 opgeleverd worden.

De nieuwe zorgboederij biedt straks ruimte aan minimaal 17 jongeren. Er zijn 4 groepsruimten en diverse andere noodzakelijke (zorg gerelateerde) voorzieningen. Natuurlijk wordt het gasloos uitgevoerd: een warmtepomp in combinatie met PV-panelen verzorgen de energie voor gebruik en verwarming.