0516 514363

Biobased bouwen en de winst van pionieren bij Biosintrum: Buiteveld jaagt duurzaamheid aan

12 okt 2023

Biobased bouwen en de winst van pionieren bij Biosintrum: Buiteveld jaagt duurzaamheid aan

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, de noodzaak is er.

We staan op de drempel van een nieuwe tijd waarin people, planet en profit met elkaar in evenwicht zijn met oog op een duurzame toekomst voor alle toekomstige generaties. Verschillende duurzame en circulaire initiatieven dragen bij aan een betere wereld.

Het Biosintrum in Oosterwolde is zo’n initiatief en is één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa en een uniek kenniscentrum. Het is bovendien ook nog eens dé ontmoetingsplek van onderwijs, ondernemers en overheid die samen nieuwe slimme oplossingen bedenken voor een duurzame toekomst. Als bouwer van het Biosintrum zijn we als Bouwbedrijf Buiteveld dan ook trots om onderdeel te zijn van dit BREEAM Outstanding / biobased initiatief.

Afgelopen woensdag 11 oktober vond dag 3 van de Dutch Green Building Week plaats in het Biosintrum: een ontmoeting met diverse schakels en biobased initiatiefnemers. Ook Bouwbedrijf Buiteveld was aanwezig gedurende deze ochtend en algemeen directeur Rob van der Hoek nam plaats in het expertpanel om vragen te beantwoorden rondom het ontstaan van het Biosintrum, de uitdagingen dit met zich mee heeft gebracht als bouwer en wat de groene en positieve effecten zijn van het biobased bouwen.

Verschillende betrokken partijen deelden hun expertise vanuit het panelgesprek op het ontwerp, de bouw en uitwerkingen van het Biosintrum. Onder andere Nick Boersma (Circulair Friesland), Marten van Gameren (Paul de Ruiter Architects), Ruben Zonnevijlle (DGBC), Anne Jan Zwart (initiatief nemer Biosintrum) en Annemarie van Doorn (DGBC) maakten er een inspirerend gesprek van boordevol adviezen, lessen en waardevolle input.

‘Wat we hier met zijn allen hebben neergezet is een ontwikkeling die inspireert en bijdraagt aan een gezondere leef- en woonomgeving voor nu én in de toekomst’, aldus Rob van der Hoek van Buiteveld.

‘Als bouwbedrijf vinden we het vanuit onze maatschappelijke rol en betrokkenheid erg belangrijk om in te zetten op een duurzame en circulaire toekomst waarin biobased bouwen een grote rol zal spelen. Het Biosintrum is een top staaltje van duurzaamheid en we zijn blij en trots dat wij hier in het bouwteam een bijdrage aan hebben kunnen leveren met een ‘Outstanding BREEAM’ eindresultaat. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat bezoekers van het Biosintrum zich heel comfortabel en op hun gemak voelen in een groene en circulaire omgeving’, geeft algemeen directeur Rob aan.

In het vervolggesprek lichtten Bart Lenting (Iedema Projectstoffeerders), Eileen Blackmore (House of Design) en Pyt Sipma (teler van onder andere vlas) hun plan toe om biobased gordijnen te fabriceren.

Het was een inspirerende en geslaagde ochtend waarbij onze dank uitgaat naar DGBC en alle andere personen en partijen die zich hiervoor hebben ingezet.

Bouwbedrijf Buiteveld

 

Meer actualiteit