0516 514363

Best presterend bouwproject 2018: Biosintrum

22 jan 2019

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn afgelopen maandag de inmiddels begeerde Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Projecten die het uitzonderlijk goed hebben gedaan in 2018 werden in het zonnetje gezet. Op de eerste plaats ‘Biosintrum’, dat gerealiseerd werd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van de bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen.

BIOSINTRUM WINNAAR BEWUST BOUWER AWARD 2018

Biosintrum is een kenniscentrum en ontmoetingsplek op het gebied van de biobased economy. Het multifunctionele gebouw moet zelf dus het goede voorbeeld geven. Dankzij het bijzondere Y-vormige ontwerp maken de drie vleugels optimaal gebruik van zonlicht- en warmte. Bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen bestaat uit: Bouwbedrijf Buiteveld, bouwbedrijf Doornenbal en Bouwgroep De Jong.

Bewuste Bouwers als praktische en concrete route
De lat lag hoog voor het gebouw, dat een van de duurzaamste in Europa is: niet alleen de hoogste ‘outstanding rank’ van het BREEAM-keurmerk voor duurzame panden, maar ook nog gebouwd van circulaire grondstoffen: het gebouw bestaat voor meer dan 80% uit biobased bouwmaterialen. Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld: “De combinatie van optimale duurzaamheid en biobased materialen maakt dit project werkelijk uniek. We kijken terug op een heel intensieve maar ook enthousiaste zoektocht. Het was al snel duidelijk dat deze duurzaamheidseisen niet lichtzinnig uit te voeren waren. We kozen daarom om bij Bewuste Bouwers aan te sluiten, die een praktische en concrete route hebben uitgestippeld. Zo hoefden we niet op alle punten het wiel opnieuw uit te vinden, maar de kunst blijft natuurlijk om de beschikbare kennis goed toe te passen.”

Afgedankte spijkerbroeken in de binnenwanden
De hoge normen betekenden dat bewustwording over het duurzame karakter in de gehele bedrijfsvoering moest doorsijpelen. Medewerkers en leveranciers werden daarom van begin af aan nauw betrokken. Met onder andere workshops vooraf en een toolbox gedurende het proces heeft Buiteveld gewerkt aan bewustwording bij de medewerkers. Het uitvoeringsteam heeft op een enthousiaste en betrokken wijze de doelstellingen van het project omarmd. Tijdens de bouw was die aandacht vooral gericht op een goed verzorgde bouwplaats en energie- en watergebruik. Ook zijn er maatregelen getroffen om fijnstof te minimaliseren. Maar vooral is op de bouwplaats bewuster omgegaan met afval. “Waar we gewend waren afval te scheiden in vier fracties, werden dit er voor Biosintrum nu acht. Dankzij afspraken met de leverancier, konden zij EPS-afval hergebruiken als grondstof. Dat bleek simpel in te richten, maar je moet het een keer gedaan hebben om daar achter te komen.” Andersom is ook het Biosintrum gebouwd met lokale afvalmaterialen. De gemeente Oosterwolde heeft hiervoor als opdrachtgever zelfs een inzamelingsactie georganiseerd. De afgedankte oude spijkerbroeken van lokale inwoners zitten nu als akoestische isolatiedekens in de binnenwanden.

Rob van der Hoek: “Wij willen betrokken bouwers zijn. Deze award hebben we dan ook met gepaste trots in ontvangst genomen en zien wij als een bevestiging en bekroning op de betrokkenheid en enthousiasme van ons uitvoeringsteam.”

Voor meer informatie over de best presterende bouwplaatsen van 2018 of over stichting
Bewuste Bouwers kunt u contact opnemen met directeur Anneke Witte via 06-54968523 of info@bewustebouwers.nl.

Ook Dutch Green Building Counsel heeft dit nieuwsitem vermeld: www.dgbc.nl/dgbc-participant-buiteveld-wint-bewuste-bouwers-award

Meer actualiteit