0516 514363
Vledder bouwen

Het beste resultaat krijg je door gezamenlijke betrokkenheid

8 apr 2021

In de nieuwste editie van Bouwen in het Noorden aandacht voor de bouw en het bouwproces van het woonzorgproject in Vledder. De realisatie van deze 16 koop- en 16 zorgappartementen is aangejaagd en gedragen door de gemeenschap. Wonen en zorg in een gebouw dat past bij het dorp.

In de pdf vindt u het complete artikel terug met aandacht voor de betrokken partners en het bouw (ontwerp) en de belangen van de opdrachtgever.

 

 

Betrokken bouwer

Het complex is tot stand gekomen door een intensief, maar enthousiast traject van samenwerking. De combinatie van diverse belangen, invloedfactoren en het budget is in een positief bouwteamtraject gezamenlijk aangepakt. ‘Het beste resultaat krijg je door gezamenlijke betrokkenheid’, vindt Jaring de Braak van Bouwbedrijf Buiteveld. ‘Door als bouwer en bouwteampartner oog te hebben voor ieders belangen, en door vanuit de gezamenlijke belangen te opereren, open je de deur tot echte samenwerking’. Een samenwerking die in het team reeds in de voorbereiding van dit project was ingezet. ‘Als bouwer voeg je zo meer en vooral echte waarde toe aan het traject. Deze samenwerking vervolgt zich dan verder in het uitvoeringsproces. Voortschrijdende inzichten, wijzigingen of andere onvoorziene zaken tot zeer laat in de uitvoeringsfase zijn dan ook gezamenlijk op een juiste wijze opgepakt’. De bouw is qua materialisatie relatief traditioneel opgezet. Dit bleek voor dit project het beste. ‘En dan voelen wij ons er ook goed bij’, zegt Jaring. ‘Het gebouw, de vorm, de wensen en belangen zorgen voor een totaalpakket waar je de bouwmethodiek op afstemt.’ Hij vervolgt: ‘We bouwden, hoe toepasselijk, op boerenland. De bestemming voor zorg en wonen was wel ingetekend door de gemeente, maar aan nutsvoorzieningen en infrastructuur lag er nog niets. Het is iets wat je als aannemer niet zelf in de hand hebt. Met medewerking van de nutspartijen en gemeente, het juiste overleg en goede afstemming is dat wel op tijd gelukt.’

Verborgen toekomst

Ondanks de splitsing tussen wonen en zorg zit er levensloopbestendigheid verborgen in het koop- gedeelte. De Braak: ‘Als het nodig is, kan de zorg ook worden geleverd in de koopappartementen. Daar hebben we in de bouw al rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in de brandmeldvoorziening, de voorbereidingen voor domotica en automatische deuropeners.’ Hiermee is gehoor gegeven aan de wens van de Stichting Onderdak Vledder: een leven lang wonen in het dorp.

Een mooie innovatie was er op het gebied van de warmtepompinstallatie. Er is gekozen voor een geïntegreerd systeem van Nibe, nog niet eerder gebruikt door Buiteveld. De Braak: ‘Met de opdrachtgever, leverancier en installateur hebben we uitgezocht of het toepasbaar was voor dit project.’ Het kon, en de uitwerking is nagenoeg perfect. ‘Het type heeft geen buitenunit, en is binnen goed ingebouwd. Je hoort hem daardoor nergens, zelfs niet op vol vermogen. Dit is er eentje die we zeker weer kunnen gaan toepassen in een volgend project.’

Meer actualiteit