0516 514363

Leden van woongroep Zandroos blij met uniek wooncomplex in Diever

9 mei 2019

Ruim tien jaar droomden de leden van woongroep Zandroos over een eigen plek om samen te leven. Die droom gaat volgende maand in Diever in vervulling. Het bouwwerk trekt meteen de aandacht als je onderweg bent van Diever naar Wapse. In het gebied Kalterbroeken wordt de laatste hand gelegd aan een opvallend appartementencomplex. Het zijn vooral het vele houtwerk aan de buitenkant en de gebogen vorm die in het oog springen.

Begin juni worden de 22 woningen van aannemer Buiteveld uit Oosterwolde opgeleverd en dan is Drenthe een uniek project rijker.

De bewoners zijn wat ouder en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Warmtepompen zorgen voor de vloerverwarming en warmwatervoorziening. Gasloos bouwen werd door deze idealisten al bedacht, lang voordat de discussie in ons land begon te spelen.

Vriendelijke grondprijs

Het pand had in Drachten, Appelscha of zelfs op het voormalige voetbalveld van Vledderveen kunnen staan. Maar de gemeente Westerveld, die in 2016 de grond terugkocht van de failliete projectontwikkelaar VDM, lokte met een vriendelijke grondprijs de gemeenschap naar het voorheen nog zo kale gebied bij Diever.

In de 22 woningen komen vier stellen te wonen, de rest zijn alleenstaanden van rond de 67 jaar. Joke van der Veen verruilt binnenkort een tijdelijke woning in Hoogersmilde voor een nieuw appartement in het Dieverse complex.

,,Mijn man en ik wilden samen iets doen met vrienden. We hadden al eens met twee gezinnen samengewoond in een boerderij in Ter Idzard. Dus zijn we ons gaan oriënteren op de duurzame manier van leven van de Zandroos-groep. Het bieden van zorg aan ouderen wordt in ons land steeds lastiger. Kortom, zo was het idee, laten we elkaar dan maar gaan helpen. Dit is de toekomst. Ik had niet echt een idee hoe het zou worden, maar ik ben net als iedereen heel blij.”

Het volledige artikel is te vinden op de website van Dagblad van het Noorden.
Of download het pdf bestand via onze website.

Meer actualiteit