0516 514363

Biosintrum

Het kloppend hart van de biobased economy in Ooststellingwerf; zo kopt de folder over het nieuw te bouwen kenniscentrum. Het gebouw bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen en is daarmee één van de meest duurzame en innovatie gebouwen van Europa.

Er zit winst in het pionieren met biobased materialen!

Het leggen van een hoge lat zorgt ervoor dat je uit je comfortzone moet komen. bij het Biosintrum betekende dit dat we gingen verkennen, onderzoeken en pionieren met biobased materialen.

De “winst” is de vrucht van betrokkenheid bij mens en milieu.

In dit artikel wordt onze inzet nog eens toegelicht. Als zeggen we het zelf: “een aanrader om te lezen en te leren pionieren”!

Hier kunt u het artikel lezen.

 • Oppervlakte
  1000 m2
 • Opdrachtgever
  Natuurlijk Bouwen
 • Architect
  Paul de Ruiter Architects
 • Onze expertise
  Utiliteitsbouw

Het uitgangspunt is om voor dit Biosintrum een keurmerk van BREAAM Outstanding te krijgen. Het gebouw met 1000 m2 vloeroppervlak heeft een bijzondere Y-vorm met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw. Een vormgeving die optimaal gebruik maakt van het licht en de warme van de zon.

Samenwerking

Dit bijzondere project is een inspirerend proces van samenwerken tussen overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Een proces van zoeken, bestuderen en veelvuldig overleg dat heeft geleid tot expertise op het gebied van het biobased bouwen en een impuls voor de werkgelegenheid. Drie lokale bouwbedrijven hebben hun krachten gebundeld in het consortium Natuurlijk Bouwen. Inmiddels is het project opgeleverd. Bouwbedrijf Buiteveld is er trots op dit gebouw mee te hebben mogen ontwikkelen en het ook daadwerkelijk te hebben gebouwd.

Gebruikers

Naast de overheid zullen ook partijen uit het onderwijs (zowel MBO en HBO) en bedrijfsleven volop gebruik kunnen gaan maken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, de collegezaal, flexwerkplekken en het laboratorium. Daarnaast komt er een restaurant in het atrium, dat wordt bevoorraad door een eigen groente- en kruidentuin van 1.500 m2.

Beste Bouwproject 2018 – Bewuste Bouwers

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn afgelopen maandag de inmiddels begeerde Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Projecten die het uitzonderlijk goed hebben gedaan in 2018 werden in het zonnetje gezet. Op de eerste plaats ‘Biosintrum’, dat gerealiseerd werd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van Natuurlijk Bouwen.

Van de 220 bouwplaatsen welke door Bewuste Bouwers zijn ge-audit is het Biosintrum als 1ste met een score van 9,3 als beste beoordeeld! Meer informatie is te vinden op www.buiteveld.nl/nieuws/biosintrum-best-presterend-bouwproject-2018/

 

Meer informatie over dit gebouw is o.a. te vinden op www.biosintrum.nl en via Youtube:

Diverse vakbladen hebben interesse getoond en over het Biosintrum publicaties geplaatst:

Stedebouw&Architectuur: www.stedebouwarchitectuur.nl/biosintrum

De Aannemer: www.aannemervak.nl/biobased-bouwen-met-spijkerbroeken-en-olifantengras

Het Houtblad: www.houtblad.nl/Biosintrum_genomineerd_voor_Nederlandse_Bouwprijs-19011111510

Vergelijkbare projecten